Broen til Toscana

Dokumentar 50 min

Monument i Carrara

”Det går en bro mellom Norge og Toscana. En bro av marmor. Fra Gustav Vigelands tid og til Den Norske Opera. I mer enn hundre år har norske kunstnere ferdes over denne ”broen” og hentet hjem den vakre, hvite steinen fra fjellene i Carrara”.

Slik åpner filmen om ”Broen til Toscana”. Et dokumentarfilmprosjekt av forfatter og kunsthistoriker Gerd Hennum i samarbeid med Media Service AS.

Filmen handler om det nære og langvarige, men forholdsvis ukjente samarbeidet mellom en rekke norske kunstnere og italienske håndverkere i det kjente Carrara området i Toscana. Et samarbeid som har pågått fra Gustav Vigelands tid og til Snøhetta og Den Norske Opera som er kledd med 36 000 individuelt utformete marmorplater som utgjør mønsteret i Opera-taket, designet av norske kunstnere.

Produsent: Media Service AS
Regi: Svein Tallaksen og Gerd Hennum
Manus: Gerd Hennum

Foto og klipp: Svein Tallaksen

Premiere: januar 2014

TVAgder
NRK

Filmen er distribuert i et større antall DVD´er. Blant annet til Sandefjord kommune, Anders Sveaas Almennyttige fond, Vigelandsmuseet, Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Riksantikvaren, Oslo kommunes kunstsamlinger, Norges Billedhoggerforening, Det Italienske kulturinstituttet og Ava Gallery and Artr Center i New Hampshire.

Filmen har hatt visninger hos Fritt Ord, Det Italienske kulturinstituttet i Oslo Pietrasanta i Carrara og har gått i loop i 4 uker i Bærum Kunstforening.

Det er laget engelsk språkversjon og det jobbes med å finansiere en Italiensk versjon.