Info om skoler mv.
NORDLAND KUNST – OG FILMFAGSKOLE I KABELVÅG
Iain Forbes gir deg et innblikk i livet som student ved NKFS. Iain gik på skolen 2011-2013.
(Foto: Virginie Surdej)
Skolen om skolen
Nordland kunst- og filmfagskole er unik. Vi er den eneste offentlige norske fagskolen som tilbyr toårige fagutdanninger i kunst og i film. Skolen gir kompetanse for å søke høgre utdanning innen visuell kunst, film, design, arkitektur mv.
Nordland kunst- og filmfagskole vil gjennom to år gi studentene bredest mulig kunnskap og forståelse for billedkunst og/eller film. Utdanningene forsøker å stimulere studentenes visuelle, sanselige og intellektuelle bevissthet, og skjerpe nysgjerrigheten for de visuelle kunstfagenes mangfoldighet og kunstneriske skapende prosesser.
Skolen bygger på en prosjektbasert pedagogikk. Studentene følger ulike kurs der det legges vekt på praktisk og teoretisk forståelse av visuelle og filmatiske problemstillinger. Gjennom undervisningen fokuseres det på eksperimenter og undersøkelser av ideer og teknikker, og det arbeides med selvstendige kunstprosjekt og egne kortfilmer.
Teksten er hentet fra NKFS sin nettside.
Studenten
Mitt navn er Iain Forbes og jeg studerede film ved Nordland kunst- og filmfagskole fra 2011-2013.
Fra å være interessert i å skrive utviklet fortellerinteressen min seg gradvis til å omfatte film – noe jeg begynte å fordype meg i da jeg begynte på Medier og kommunikasjon ved Møglestu videregående skole i Lillesand. Derfra bar det til Drammen for et år med film på Danvik Folkehøgskole før jeg i 2011 søkte meg inn på Nordland kunst- og filmfagskole for å starte et to-årig løp ved filmlinjen. Jeg har jobbet mye med film på fritiden utenfor skolesammenheng i ulike fagfunksjoner og deltatt med filmer på festivaler i innland og utland. Nylig var jeg med som regissør under Amandus Talent i 2012 (en workshop jeg for øvrig anbefaler alle unge filmskapere å kaste seg med på!)
Jeg valgte Nordland kunst- og filmfagskole fordi jeg ønsker å jobbe som filmregissør. Skolen er en såkalt ”auteur” skole der studentene skal lære seg å bære filmene sine fra idé og manus, gjennom produksjon og gjøre klipp og lyd-etterarbeid selv. Underveis får man muligheten til å utforske mange andre roller innenfor filmproduksjon, og selv om skolen fokuserer på regi er det store muligheter for å utvikle seg innenfor alle fagområder, og mange finner andre retninger å gå innenfor film som et resultat av dette.
Livet i Lofoten
Nordland kunst- og filmfagskole ligger nærmest bortgjemt innerst i Kabelvåg, et lite tettsted i Lofoten som nesten drukner i det dramatiske omkringliggende landskapet. Det er ingen overdrivelse å si at det meste, inkludert skolen og alle nærbutikkene, ligger sannsynligvis mindre enn 500 meter fra der en blir boende. For mange som er vant til storbylivet kan dette fort bli en brå overgang, men nå som jeg snart er ferdig vet jeg at jeg kommer til å savne det hele inderlig.
Skolens filmavdeling består i hovedsak av to bygg, som fortsatt bærer navnene: Rettsalen og Fengselet. På utsiden har man kanskje vanskelig for å tro at disse huser Norges eneste offentlige filmfagskole, men på innsiden av disse eldre bygningene oppdager man fort hvordan alle lokalene har blitt tilpasset en filmskole, med visningslokaler, klippesuiter og utstyrslagere. Rett ved siden av ligger Sorenskrivergården, kjært kalt ”Soren”, et bygg der studenter maler, dekorerer og bygger nye vegger for å filme i kontrollerte omgivelser. At naturen rundt passer overveldende godt til filmarbeid trenger man ikke lang tid for å overbevises om, og en må ikke lete gjennom mange eksamensfilmer for å finne glimrende eksempler på dette.
Som jeg tidligere nevnte er skolen to-årig, og man avslutter med et fagbrev innenfor film. Men det viktigste med det hele er filmene man lager. Og hvor utrolig mye man lærer av det. Skolen spesialiserer seg på å hyre inn gjestelærere fra hele verden for å undervise innenfor alle fag, mens linjen styres av en studieleder som følger studentene gjennom hele det to-årige løpet. Bare det siste halvåret har jeg hatt lærere med filmbakgrunn fra Norge, Sverige, Danmark og Polen og det er utrolig spennende å lære fra dyktige folk som jobber med film profesjonelt på internasjonalt nivå.
Men hvordan fungerer egentlig utdanningen, sånn helt konkret? I 1. klasse går man i første omgang gjennom en rekke workshops, de fleste veldige praktiske, der man lærer å beherske det grunnleggende innenfor iscenesettelse, manus, fototeknikk og lyd. Deretter skal hver enkelt elev regissere en ”kortkortfilm” som skal gjennomføres på en arbeidsdag. Deretter begynner produksjonsperioden, den mest intense og givende delen ved Nordland kunst- og filmfagskole.
Som førsteklassing vil man i løpet av halvannen måned både under høst- og vårsemesteret fungere som fagassistent innenfor flere roller på 2. klasse sine eksamensfilmer. Her har man mulighet til å ønske seg forskjellige roller, og du får kanskje prøvd deg som lysmester på en produksjon før du skal fungere som innspillingsleder på neste. Dette er intense dager man lærer uhyre mye av, og med både studieleder og en gjestelærer innenfor foto med på sett hver dag på høstproduksjonene legges nivået på arbeidet knallhøyt.
Hvert år drar begge filmklassene til Tromsø under TIFF, en fantastisk filmfestival som fungerer som en suveren avkobling fra det travle livet på skolen.
Utover dette vil man i 1. klasse få kurs i animasjonsfilm (Her samarbeider man i grupper sammen med kunstlinjen), dokumentar og eksperimentellfilm. I tillegg kommer noen teoretiske forelesninger om film- og kunsthistorie i tillegg, og foreleserne innenfor begge fagene er vanvittig dyktige til å formidle og engasjere. Siden alle kursene ved skolen er konsise er hver dag proppfull av læring, og er man borte bare én dag ergrer man seg for at man kan ha gått glipp av noe. Jeg har aldri ikke villet gå på skolen i løpet av mine snart to år her.
På mange måter er 1. klasse et forberedende år. For det er i 2. klasse man virkelig utfordres som filmskaper. De to siste semestrene vies utelukkende til to eksamensfilmer: Høstfilmen og vårfilmen. Du skal skrive, caste, regissere, klippe, lydlegge og fargekorrigere filmen din selv. Det er en utrolig spennende prosess, med dyktige veiledere som gir en tett personlig oppfølgning innenfor hvert område. Resten av filmskolen danner crewet ditt, og du får prøvd deg som en leder på sett. Det er også verdt å nevne at i 2. klasse får man muligheten til å prøve seg som filmfotograf på eksamensfilm. Og med RED ONE og et stort utvalg lysutstyr er dette noe jeg virkelig kan anbefale enhver å kaste seg ut i.
Hvordan komme inn og hvem kommer inn
Det er veldig vanskelig å skulle si noe spesifikt om hvem som kommer inn på skolen, da det man fort merker er hvor utrolig mange forskjellige bakgrunner folk har. Ja, det er mange som har studert medier og kommunikasjon, og kanskje har et år med film fra folkehøgskole. Noen har bachelor fra andre filmstudier. Andre har holdt på med drama og teater. Flere har aldri laget film før. Det som er fellestrekket for alle er at de virkelig vil dette her og har noe med seg som skolen mener gjør dem til verdige filmfortellere. I min klasse er alderspennet fra 20 til 30, hvorav to kom inn rett fra videregående.
Det tas inn ti studenter i hver filmklasse. Det er krav om fullført og bestått videregående skole. Opptaket fungerer gjennom en opptaksprøve som legges ut på skolens nettside hvert år. Her skal man skrive motivasjonsskriv, lage en bildeserie, gjøre en skriftlig oppgave og i tillegg til å sende inn egne arbeider. Min anbefaling er å begynne på denne i god tid og jobbe hardt med hver oppgave hvis man vil styrke sjansene for å komme inn. Fristen er 15. april.
Den offentlige fagskolen
Nordland kunst- og filmfagskole er unik. På mange måter, men spesielt fordi det er den eneste skolen i landet som tilbyr gratis to-årig utdanning innenfor film. Det er noen ganger vanskelig for meg å fatte det, men her får man helt utrolige ressurser, fantastisk dyktige lærere og et sterkt kreativt miljø fordelt på de to linjene skolen har. Og alt dette helt gratis. Den eneste utgiften man har er et obligatorisk kjøp av en ekstern harddisk gjennom skolen og noen små materiellkostnader.
En annen ting som er spesielt ved skolen er at den på ingen måte fokuserer på reklame eller annen kommersiell filmproduksjon. Her handler det om å lage film som betyr noe for deg. Den type film man elsker å lage. Den type film man elsker å se. Og det er ikke uten grunn at man ser filmer fra skolen overalt på filmfestivaler innlands og utlands. Vi tror på det vi skaper her.
Vanlige skoledager er fra 09.00-15.30 hver dag. Det kan ofte forekomme helgeundervisning og i produksjonsperioden har man seks dager skole i uken med varierende arbeidstider. Det er hardt til tider. Men det er utvilsomt verdt det. Man får selv utdelt nøkkel til skolens lokaler, så det er en selv som styrer hvor lenge man ønsker å jobbe.
Etter Nordland kunst- og filmfagskole
NKFS gir mange muligheter når det gjelder valg videre. Mange går rett ut i arbeid etter skolen og flere klarer seg med stort hell innenfor filmbransjen. Andre bruker skolen som et ledd i videre utdanning og søker seg videre inn på filmhøgskoler i inn- og utland. Noe av det viktigste man sitter igjen med etter to år ved skolen er kanskje kontaktnettverket av gjestelærere og medstudenter, for som alle vet er jo det alfa og omega i den utfordrende bransjen vi skal kaste oss ut i.
Der er ikke jeg helt enda. Nå i vår skal jeg lage en siste film ved skolen, en eksamensfilm der jeg står helt fritt til å velge hva jeg ønsker å gjøre. Det kan være skummelt med mye frihet og få retningslinjer. Men jeg merker det kiler i magen med tanke på hvor mye som kommer til å skje i løpet av de neste seks månedene.
Elsker du å jobbe med film? Har du lyst til å møte andre mennesker som brenner minst like mye for det som deg? Har du lyst til å lære og utvikle deg som filmskaper i et av Norges vakreste landsdeler? Tro meg. Du burde søke.
Lykke til ved Nordland kunst- og filmfagskole.
Hilsen Iain Forbes