Sjanger: kortfilm

The Final Straw

OMTALE: The Final Straw er en kort film hvor vi ser en mann på sitt svakeste og laveste i det han også må gjennom gå sitt livs ultimatum. Han er i en situasjon hvor det eneste riktige valget er umulig å ta. Filmen tar for seg det å oppdage at noen ganger er det for sent for å bli tilgitt, selv om motparten er villig til å tilgi: Våre valg følger oss og karma er en «bitch».

BEGRUNNELSE: Et tydelig sjangermanus og en sterk fortellervilje, kombinert med en talentfull gjeng som skal lage sin første kortfilm. Det blir både hardt og rått, men får også hjertet til å smelte.

Arbeiderklassen

OMTALE: «Arbeiderklassen» følger den utagerende tømrer eleven Mikkel, som i møte med sin nye faglærer, Johannes, må stå til ansvar for sine handlinger og konfrontere sine egne frykter for å finne det gode i seg selv. Filmen utforsker yrkesfag, mannsrollen, og gir et innblikk i et mannsdominert arbeiderklasse miljø der gutter og menn trenger å forstå sin egen sårbarhet.

BEGRUNNELSE: Rune Håverstad kom som en frisk vind inn i sørnorsk filmbransje, etter mange år i østregionen, der han jobbet med og på mange film -og TV produksjoner. Deretter utdannet han seg til tømrer og flyttet sørpå. Men en kunstner fornekter seg ikke: I sitt nye arbeid kom han i kontakt med TRL (The Real Life), og derav denne fine historien. Med en erfaren produsent stødig tilstede  (Svein Tallaksen, Media Sync) blir dette en veldig relevant film om kjønnsroller i endring, savn og håpet om en bedre framtid for de som ikke alltid har språket i sin makt.

Prosjektet vant SNFS julepitch-pris i 2023, bedømt av en ekstern fagjury.

Sommerfilmen

OMTALE: Det er sommerferie. En bestemor og hennes barnebarn drar på sin årlige tur til en hytte på landet. Barnebarnet har blitt eldre og synes ikke lenger bestemorens påfunn er like spennende. En dag finner de et gammelt videokamera på loftet.I et forsøk på å finne tilbake til hverandre, begynner de å lage en film.

BEGRUNNELSE: Vi er veldig glade hver gang den prisbelønte regissøren Lisa Enes vil lage kortfilm. En viktig og særegen stemme fra sør, som ofte griper tak i både landskapet og stemningene for å visualisere sine tilsynelatende enkle historier – men med komplekse karakterer. «Portør», hennes eksamensfilm fra Den Norske Filmskolen i 2022, har vunnet en rekke priser og blitt vist på festivaler verden over.

Baby Make Me Cry

OMTALE: Like vakkert som å slippe noen inn i hjertet sitt, er det sårbart. Spesielt når man er ung og leter etter sin plass. I «Baby Make Me Cry» møter vi et ungt par der både skjønnheten og sårbarheten kommer fram i sin fulle form. Deres kjærlighet viser hvor godt det kan være å være to når utfordringer som psykisk uhelse, sosial kontroll og æreskultur blir tunge bører å bære. På samme tid får vi et innblikk i hvordan tosomheten også kan være et hinder for å be om hjelp.

BEGRUNNELSE: Vi trenger flere kvinner i filmbransjen – og her en en av dem!  Relativt nyutdannet, men allerede i full rulle med debutfilmen. Hanna Kvandal – velkommen skal du være og vi er sikker på dette blir en veldig fin film. I tillegg produserer hun selv, men har mange fine artister med seg i prosjektet, særlig på musikksiden. Et ungt og betagende prosjekt, som kan komme helt til topps på sine egne kunstneriske visjoner.

The Return

Katrín (34) er overveldet over sin nye rolle som mor. Hun har søvnmangel, er engstelig og opplever mørke tanker, som hun ikke er helt sikker på om er ekte eller ikke. Brystene hennes er overfylte med melk som forårsaker uutholdelige smerter, og hun vet ikke hvordan hun skal lindre hennes 3 måneder gamle datters ustanselige gråt. Desperat dukker hun opp en dag på en helsestasjon og er fast bestemt på å returnere barnet sitt. Fastlåst mellom rollen som nybakt mor og en tilstand av fødselsdepresjon, begynner hun å ta svært tvilsomme valg under besøket.

Vil Katrín overskride grensen av hva som er greit, eller vil hun få hjelpen hun har behov for?

BEGRUNNELSE: Dette islandske prosjektet er allerede godt utviklet gjennom Creative Europe Media og med svensk medprodusnet. Et fint og kreativt prosjekt med høy kvinneandel, både foran og bak kamera. Malene Oppheim er norsk co-produsent, og dette er hennes første ikke-norske samproduksjon.

Den usynlige kvinnen

Den usynlige kvinnen er en film om usynlig syke, og om hvordan det å bli diagnostisert med en livsendrende, men lite synlig sykdom endrer livet fullstendig, fysisk, yrkesmessig, sosialt og i fht familie og venner. Filmen følger en kvinnes kamp for å komme tilbake til noe som ligner det livet hun hadde før diagnosen.

BEGRUNNELSE: Filmen regisseres av ung og relativt nyutdannet regissør, som likvevel har har mye erfaring allerede både fra TV og regioppgaver for serier. Et gripende manus og en sterk historie om mennesker som har sykdommer som ikke er synlige.

Dr. Jekyll og Mr. Hyde – på tegnspråk!

Historien i «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» skal bli til en ny og innovativ norsk kortfilm på tegnspråk. Kjernen i denne klassikeren fra Robert Louis Stevenson omhandler en dualitet som eksisterer både i samfunnet og i oss selv. Forholdet mellom fortellingen og hvordan dette uttrykkes i tegnspråk, er den originale tilnærmingen til en kjent klassiker.

 

 

Bingo

Bingo er en psykologisk thriller som tar opp temaer som ensomhet, isolasjon og mangel på tilhørighet. Kortfilmen viser hvordan det er å være en fremmed og stå utenfor fellesskapet, på desperat jakt etter en form for samhold.

Samtidig tar den for seg temaer som romantisering av fortiden. Bingo er en utforskning av hovedkarakterens tilstand, som formidler til publikum hvordan ensomhet faktisk føles.

African Family Dinner

Vi følger Mona, en hvit, blond, norsk jente i tjueårene, som er invitert på middag til kjæresten Mikael og hans familie – for første gang.  Hun vil imponere hans Vest-Afrikanske familie, men forsøket går kanskje ikke helt som planlagt. Mona drar det for langt. Kortfilmen ses innenfra og ut, der velmenende vestlige verdier kanskje ikke blir opplevd som helt innfor og musikalsk.

Både manus og regi-grepene som er beskrevet oppleves som forfriskende og nyskapende, regissøren har allerede etablert seg som en fin fortellerstemme i norsk film.

 

Rødhette

Rødhette er en universell og tidløs historie. Ambisjonen med filmen å lage en helt unik «coming of age»-film, forankret i en eventyrlig virkelighet som er både rå og brutal og som gjenspeiler mørkere sider ved vårt samfunn.

Sørnorsk Filmsenter AS

Kongensgate 6
N-4610 Kristiansand
post@sornorskfilm.no
+47 918 08 221

Våpenskjold

Levert av Egde