Sjanger: Dokumentar

Business of Fear

Business of Fear går i dybden på hvordan frykt brukes som et ekstremt effektivt salg og kommunikasjonsmiddel både for selgere, politikere, forsikringsagenter, foreldre og religiøse. Listen er endeløs, noe som er både trist og skremmende. Helt siden mennesket oppstandelse har frykt vært et primærinstinkt vi har basert oss på for å overleve. Nå vet verden rundt oss å utnytte nettopp dette. Men er det mulig å forstå og dermed overvinne frykten? Og trenger vi egentlig å være så redde?

BEGRUNNELSE: Hacienda er en solid produsent i vår region, som leverer journalistiske og undersøkende dokumentarer på et høyt nivå. Nå ønsker de å lage en relativt kort, hardtslående og intens dokumentar om frykt som metode, som rammer den menneskelige psyke dypt, inntil det instinktive. Et prosjekt vi mener har sterk relevans for vår tid.

Lyden av Smoi

Lyden av Smoi har som mål å bevare Smoi-språket for evig og alltid. Smoi er et hemmelig stammespråk utviklet av mandalitter i Mandal. I dag er det kun noen få personer som behersker og snakker Smoi flytende. Derfor er det viktig å gjøre opptak av de som kan Smoi flytende, nå. På den måten sikrer man at språket ikke går fullstendig tapt. Hensikten med å gjøre filmopptak er å dokumentere både prosessen og språket. Filmopptakene vil tydeliggjøre og understøtte hovedformålet, nemlig lyden av Smoi.

BEGRUNNELSE: En sterkt regionalt forankret historie med en overraskende innfallsvinkel. Hemmeligheter liker vi alltid, og denne gangen er det et hemmelig sørlandsspråk. Tilskuddet er en start på noe som kan bli større, regissør og produsent er ny i bransjen og vi ønsker å se hvordan dette lander.

Den siste pingvinen i Nord

Mennesker utslettet «pingvinene» i nord. Geirfugl ble den kalt i Norge. Fuglen var perfekt som proviant på skip, og til slutt ble den eventyrlig verdifull for jegerne. Historien er sann, makaber og rå. En røff visuell fortelling med sort humor i skjønn forening med varme og poetiske skildringer. En animert, kort dokumentarfilm som vil berøre og få oss til å tenke gjennom vår oppførsel ovenfor dyr og natur.

BEGRUNNELSE: Bivrost Film& Tv AS leverer hele tiden kvalitetsfilmer på et høyt kunstnerisk nivå. En animert dokumentar fra deres hånd har vi lenge ønsket en gjensyn med.

Mannen og Rådyret

 ” Som ivrig rådyr og bukkejeger var jeg opptatt av å skyte bukker med store gevir”- sier jegeren.
Etter 30 år som ivrig jeger forandrer noe seg når han får et kamera.
I Telemarks natur møter han en særlig imponerende rådyrbukk og det er utenfor jaktsesong.
Mannen og rådyret følger jegerens egen reise fra ivrig troféjeger til naturfotograf.

BEGRUNNELSE: Ett spennende prosjekt fra en av våre mest erfarne produsenter innen kunstnerisk kort -og dokumentarfilm: Ingebjørg Torgersen i Telemark. Det visuelle materialet er fint og nært. Opphavsmannen og hans historie er Tom Larsen, selve jegeren. Gjennom mange år har han dokumentert sin vandring i naturen, som nå skal deles med oss alle.

Den siste Apache – tyveri av en sykkelindustri

Klassikere som Apache, DBS og Tempo ble født i en lokal fabrikk i Sandnes. Det skapte dyrebare minner for en hel befolkning, og tusenvis av lokale arbeidsplasser. Men på få år forsvant alt sammen. Hva skjedde med disse legendariske doningene? Bli med på en nostalgisk/dramatisk reise i dokumentaren «Den siste Apache – Tyveri av en sykkelindustri» og se hva som skjedde da Sandnes mistet hjørnesteinsfabrikken Jonas Øglænd AS.

BEGRUNNELSE:  Fint regionalt forankret prosjekt om et industrieventyr som ble spist av storkapitalen og grådighetskulturen i jappetidas 1980-tall.

Keen on Life (Øya og havet)

Våren og sommeren 2023 padler kokk og eventyrer Mike Keen solo nordover på Grønlands vestkyst, en spektakulær ekspedisjon på over 2000 kilometer. Han skal på den fantastiske, men risikofylte reisen leve utelukkende på mat Grønlenderne har gjort i flere hundre år. Kan maten vi spiser være en av hovednøklene på veien mot en sunnere og grønnere fremtid for alle mennesker?

Begrunnelse: Sterke opptak fra kokken og padleren viser at dette kan bli et viktig innspill i klimadebatten.

Lie To Me

Lie to me er en dokumentar om løgn, håp og grådighet. Da OneCoin ble lansert som «The bitcoin killer» i 2014, ble det lovet gull og grønne skoger. Hvem som helst kunne bli rike om de investerte! Men OneCoin var ingen ny finansiell revolusjon. Det var ikke en gang en kryptovaluta. OneCoin viste seg å være verdens største kryptosvindel, og mannen som avslørte det hele var norske Bjørn Bjercke. Likevel fortsetter svindelen. Hvordan er det mulig?

BEGRUNNELSE: Lie to Me har vært i en spennende utvikling over lengre tid og nå skal filmen ferdigtilles. Hacienda Film med Dag Mykland og Bår Tyrmi er to uredde filmskapere som går modig inn i denne verdenen av mørke og svindel, ofte med stor risiko. Dette blir en bredt, visuelt anlagt og svært spennende dokumentar, både for de store lerreter og mindre skjermer.

Øya og havet

 

Våren og sommeren 2023 padler kokk og eventyrer Mike Keen solo nordover på Grønlands vestkyst, en spektakulær ekspedisjon på over 2000 kilometer. Han skal på den fantastiske, men risikofylte reisen leve utelukkende på mat Grønlenderne har gjort i flere hundre år. Kan maten vi spiser være en av hovednøklene på veien mot en sunnere og grønnere fremtid for alle mennesker?

BEGRUNNELSE: En relevant, urovekkende og visuelt sterk miljødokumentar for det store lerretet, fortalt gjennom en britisk padlende kokk langs Grønlands østkyst. Prosjektet har gjennomført første utvikling på en god måte, og bevist at filmen både er visuell og fortalt gjennom en karakter som fungerer godt i forhold til filmens tematikk. Regissøren Kristian Landmark har gjennom flere år vist sitt engasjement for natur og miljø på ulike måter og jobber med et bredt spekter av ulike formater.

Fanga i en drøm

Fenomen og Rein Film (Nordnorsk produsent) er to selskaper som trives sammen. De har like verdier og trives begge med regional filmproduksjon. De har også det til felles at de er skikkelig glade i musikk – nå har de kastet et felles blikk på Sondre Justad.

BEGRUNNELSE: Fenomen Film er en viktig aktør for oss i den sørnorske filmbransjen. Når de atter en gang henter opp en ung artist som de har lyst til å lage film om, klapper vi litt i hendene. Dette er et vakkert, solid og medrivende filmprosjekt.

Sørnorsk Filmsenter AS

Kongensgate 6
N-4610 Kristiansand
post@sornorskfilm.no
+47 918 08 221

Våpenskjold

Levert av Egde