Sjanger: Dokumentar

KALLET

På midten av 60-tallet reiste Ottar og Ester Kiplesund fra trygge Norge ned til Etiopia. Hvorfor forlate alt og alle for å følge en hellig overbevisning?

Hvordan endret det familien når deres egen far valgte å sette familien sin i andre rekke?

Jeg skal gjennom dokumentaren gå i min bestefars fotspor, og prøve å forstå hans tankegang og valg. Men jeg går ikke alene. Jeg skal ha med meg han som tråkket opp stien; min egen bestefar.

Begrunnelse: En gripende historie om hvordan et valg kan gi konsekvenser for flere generasjoner. Regissøren har et nært og reflektert forhold til hovedkarakterene i dokumentaren, som er hans egen familie. «Kallet» kan bli en varm og annerledes dokumentar om tro, tvil og konsekvenser. Formgrepene, ved å bruke av familiens egne 8mm filmer, arkivopptak og dramatiseringer, kan gi unike innblikk i en ganske ukjent verden – til de norske Afrika-misjonærene.

PROSJEKT 2 2021

Prosjekt 2 2021 er foreløpig unntatt offentlighet.

Begrunnelse: Hacienda Film AS representerer et spennende produksjonsmiljø i Tønsberg, som jobber med dokumentarfilmer i ulike formater – både innen oppdrag og selvinitierte. På «Prosjekt 2 2021» er viktige aktører med,  både på finansiering og distributørsiden.

RETTSAKEN MOT OSS SELV

Julenatta 2015 ble den Kristiansandbaserte kunstnerduoen Julian Blaue, Edy Poppy og deres baby overfalt med kniv av to menn fra en favela i Rio de Janeiro. Hvem er egentlig ofrene? Som del av den globale middelklassen utbytter vi alle den globale underklassen. Er det kanskje kunstnerne som er de egentlige ranerne?

Begrunnelse: En dokumentarfilm som stiller store etiske spørsmål om enkeltindividets ansvar. Kunstnerparet som er filmens hovedkarakterer, er interessante, idealistiske og karismatiske. Filmen kan appellere til et ungt publikum, som i løpet av de senere år stadig stiller kritiske spørsmål til den vestlige verdens utnytting av jorda vi lever på. Filmen kan også vise kunstens funksjon i samfunnet – en refleksiv måte å betrakte dype og universelle problemstillinger på.

PROSJEKT 1 2021

Prosjektet er foreløpig unntatt offentlighet.

Begrunnelse: One Film AS i Kristiansand representerer et dynamisk produksjonsmiljø i Kristiansand, med høy kunstnerisk integritet. I sentrum av selskapet står brødrene Jonas og Marius Matzow Guldbrandsen, som muligens representerer de fremste talentene innen regi og foto i Norge, selv om begge etterhvert er både erfarne og etablerte på hvert sitt felt. På laget har de  fått med produsent-talentet  Kikki Strømstad, som på en utrettelig måte tar hånd om de kompliserte, men uhyre spennende produksjonsforholdene i denne kommende, foreløpige «ikke-offisielle» filmproduksjonen

MIN FANTASIVENN

Min fantasivenn vil ta oss inn i en verden av fantasi og usynlige venner fortalt av barna selv. Med animasjon og filmtriks vil vi virkeliggjøre fortellingene, karakterene og de merksnodige verdener bare de kan fortelle oss. En dokumentarfilm om og for barn.

Begrunnelse: En høyst original dokumentarfilm om barn for barn, som tar barns forestillingsverden på alvor. Her er det god tilgang til barne-karakterene, som utvunget forteller frodig om sine fantasivenner og hemmelige leke-verdener. Dokumentaren støtter seg på forskning på barn og utvikling, men formidles i en fin ramme, rettet mot målgruppa.

KUNSTNERE FRA KRISTIANSAND

En eksperimentell og underholdene serie med 10 mini portretter av markante kunstnere tilknyttet regionen.

I hvert portrett skal vi følge kunstneren gjennom skapelsesprosessen av et kunstverk, underveis blir han/henne utfordret til å utdype sin kunstneriske tilblivelse, åpne seg opp om personlige opplevelser som ligger bak deres utrykk, hva de ønsker å formidle, drivkraften, hvordan de ønsker å påvirke omgivelsene, fremtidsvisjoner. Opptakene støttes av private fotografier og arkiv film.

Begrunnelse: En serie om kunstnere og kunstens synliggjøring betydning i samfunnet. Regissøren har tidligere hevdet seg på høyt nivå med flere sterke kort-og dokumentarfilmer, sist selvbiografiske kinodokumentaren Den natta pappa hentet oss (2017).

KYSTENS NOMADER

I over hundre år levde en norsk minoritet sine liv i båter. De gikk under mange navn, bl.a. «fant», «splint», «fuss», og «tater» – selv titulerte de seg stolt som «reisende». «Kystens nomader» vil fortelle historien om et folk med eget språk og musikk, om sterke familiebånd, om frihet og stolthet – og om å bli møtt med hån, forfølgelse og tvangsintegrering.

Begrunnelse: Kystens nomader oppfattes som en etterlengtet dokumentarfilm om en av Norges eldste minoriteter, De reisende. Mange kjenner lite til det reisende båtfolket, som utgjorde en viktig del av det norske mangfoldet som eksisterte før 2. verdenskrig. Moderne samfunnsutvikling og styresett kom til å utgrense denne folkegruppen. I filmen Kystens Nomader gås sporene opp igjen og vi får se dokumentasjon på et folk, en kultur og et levesett som i dag lever mest i minnene.

Regissøren har lang erfaring med dokumentarfilmer basert på historisk materiale, sist med filmen Slaveskipet (2020). Der som her fortelles en sterk historie i en fin balanse mellom dramatiserte iscenesettelser og dokumenterbare fakta.

 

 

Stemmer fra et lukket land

At dokumentere livet under isolation og karantæne kan kun gøres, mens det sker. Med mange stemmer i projektet vil der også komme mange forskellige vinkler på situationen. Fra kyst til fjell, fra ensom isolation til familieliv.

En række filmskabere i regionen dokumenterer hverdagslivet under coronakrisen. Dette samles dels til en længere film, dels til mindre film, som lægges på youtube mv.

Lockdown in Dirty Old Town

Når det bliver forbudt at samles på offentlige steder er det ikke enkelt, hverken for musikbranchen eller dem der lever af at arrangere koncerter, events mv. Pludselig bliver det relevant at tænke kreativt, anderledes, digitalt – hvad kan man få til og hvordan, så byens musikliv og ens eget ikke går under i krisen.

Vi skal bag kulisserne og se, hvordan begrænsninger skaber nye initiativer, udtryksformer og sammenhold. Nedlukningen pga coronaen skabte mange frustrationer og klager, men også nytænkning hos nogen af aktørerne.

Sørnorsk Filmsenter AS

Kongensgate 6
N-4610 Kristiansand
post@sornorskfilm.no
+47 918 08 221

Våpenskjold

Levert av Egde