Sjanger: Dokumentar

Keen on Life (Øya og havet)

Våren og sommeren 2023 padler kokk og eventyrer Mike Keen solo nordover på Grønlands vestkyst, en spektakulær ekspedisjon på over 2000 kilometer. Han skal på den fantastiske, men risikofylte reisen leve utelukkende på mat Grønlenderne har gjort i flere hundre år. Kan maten vi spiser være en av hovednøklene på veien mot en sunnere og grønnere fremtid for alle mennesker?

Begrunnelse: Sterke opptak fra kokken og padleren viser at dette kan bli et viktig innspill i klimadebatten.

Lie To Me

Lie to me er en dokumentar om løgn, håp og grådighet. Da OneCoin ble lansert som «The bitcoin killer» i 2014, ble det lovet gull og grønne skoger. Hvem som helst kunne bli rike om de investerte! Men OneCoin var ingen ny finansiell revolusjon. Det var ikke en gang en kryptovaluta. OneCoin viste seg å være verdens største kryptosvindel, og mannen som avslørte det hele var norske Bjørn Bjercke. Likevel fortsetter svindelen. Hvordan er det mulig?

BEGRUNNELSE: Lie to Me har vært i en spennende utvikling over lengre tid og nå skal filmen ferdigtilles. Hacienda Film med Dag Mykland og Bår Tyrmi er to uredde filmskapere som går modig inn i denne verdenen av mørke og svindel, ofte med stor risiko. Dette blir en bredt, visuelt anlagt og svært spennende dokumentar, både for de store lerreter og mindre skjermer.

Øya og havet

 

Våren og sommeren 2023 padler kokk og eventyrer Mike Keen solo nordover på Grønlands vestkyst, en spektakulær ekspedisjon på over 2000 kilometer. Han skal på den fantastiske, men risikofylte reisen leve utelukkende på mat Grønlenderne har gjort i flere hundre år. Kan maten vi spiser være en av hovednøklene på veien mot en sunnere og grønnere fremtid for alle mennesker?

BEGRUNNELSE: En relevant, urovekkende og visuelt sterk miljødokumentar for det store lerretet, fortalt gjennom en britisk padlende kokk langs Grønlands østkyst. Prosjektet har gjennomført første utvikling på en god måte, og bevist at filmen både er visuell og fortalt gjennom en karakter som fungerer godt i forhold til filmens tematikk. Regissøren Kristian Landmark har gjennom flere år vist sitt engasjement for natur og miljø på ulike måter og jobber med et bredt spekter av ulike formater.

Fanga i en drøm

Fenomen og Rein Film (Nordnorsk produsent) er to selskaper som trives sammen. De har like verdier og trives begge med regional filmproduksjon. De har også det til felles at de er skikkelig glade i musikk – nå har de kastet et felles blikk på Sondre Justad.

BEGRUNNELSE: Fenomen Film er en viktig aktør for oss i den sørnorske filmbransjen. Når de atter en gang henter opp en ung artist som de har lyst til å lage film om, klapper vi litt i hendene. Dette er et vakkert, solid og medrivende filmprosjekt.

The Art of Surviving: Unveiling the Unspoken

paula@stillrenderingproductions.com

Gjennom åtte intime oggripende personlige beretninger avslører denne dokumentaren de hjerteskjærende virkningene av krigen i Ukraina, samtidig som den utforsker den indre drivkraften som holder motivasjonen til de berørte i livet.

BEGRUNNELSE: Et nyetablert produksjonsselskap i Kristiansand utviser sterk og profesjonell holdning til hvilke filmer de ønsker å lage og historier de mener er viktige å fortelle.

Med unik tilgang og tett på der krigsdramaet herjer, kommer filmskapere og team nært inn på menneskene som lider ufattelige tap, midt i dagens moderne Europa.

 

 

Plentyranet og duften av Nirvana

I 1977 stjal to maskerte menn hele juleomsetningevn til varemagasinet Plenty i Porsgrunn. En hendelse og et kaotisk kriminelt miljø som fortsatt snakkes om i byen. I denne dokumentaren følger vi den nå pensjonerte journalisten John-Kyrre Fjeldvik som jobbet i lokalavisen. Han ser på saken en siste gang og vi blir med på reisen inn i en brutal, spennende og til tider komisk kriminell virkelighet. Filmen er en hybrid mellom dokumentar og fiksjon.

BEGRUNNELSE: En ekte «true crime» fra Porsgrunn, men en historie så vill og gal som bare virkeligheten kan finne opp. Regissøren beveger seg inn på nye områder, kjent som han er for først og fremst å lage solide og hjertevarme dokumentarfilmer for barn. Nå er det voksentid og dette blir garantert «larger than lifte»!

Min oldefars forlis

Min oldefar het Theodor Tallaksen. Jeg vet lite om Theodor, men forstod tidlig at det hviler et skammens lys over navnet. Derfor var det ingen som snakket om han, hverken min far, min farfar eller andre.  Hvem var han? Hva var det som skjedde med Theodor, seilskute-skipperen fra Kolbjørnsvik som var stolt skipper på egen skute?

BEGRUNNELSE: Svein Tallaksen fra Arendal har gjennom mer enn 30 år produsert dokumentarfilmer for andre. Først nå er han klar til å lette på sløret og fortelle om sin egen families historie. Gjennom et dramatisk forlis fortelles også historien om et Norge i kraftig endring, både politisk, sosialt og økonomisk. Alt tett og personlig, visuelt og enkelt.

Flyvende tepper

Helt ute i havgapet i en bukt, ligger et lite verksted. Her sitter en veverske og lutrer sin utålmodighet i kamp med veven. Dag for dag, i uker, måneder og år. Herfra kommer tepper. Tepper som skal fly, som i eventyret, sier veversken. Hennes litterære venn er Flaxa Mildväder i ”Glassblåsarens barn” av Maria Gripe. Flaxa vever også. Gjennom hele vinteren.

En dag i det lille verkstedet ringer telefonen. En stemme spør: Vil du veve tepper til filmatiseringen av ”Glassblåsarens barn”? Ja, svarer hun. Beina skjelver. Hun svimler: Eventyret trår inn i virkeligheten. Virkeligheten blir eventyr, i bukta,i havgapet.

BEGRUNNELSE: En poetisk dokumentarfilm fra kanskje Sørlandets fremste filmpoet, Frode Vestad. Med sitt nære kamerablikk har han fulgt vevkunstneren Ingrid Juell Mo gjennom flere år. Slikt skaper spenn i denne historien, der drømmer både gror og bor.

Løvehjerte

«Løvehjerte» er en film som skal snakke med utestemme om ting som er så vanskelige at det knapt hviskes om. Historien til Jan Frode er et vitnesbyrd om menneskets kraft til å overvinne motgang. Til tross for tilsynelatende uoverstigelige utfordringer gjennom livet, mistet han aldri håpet. Hans besluttsomhet til å holde ut, og komme videre, er inspirerende! Dokumentaren «Løvehjerte» skal bli en film om motstandskraft, håp og den uknuselige menneskelige ånden. En historie om en overlever.

Den anerkjente manusforfatteren, regissør og tidvise produsent Kristian Landsmark fra Kristiansand, utvider stadig sin filmatiske horisont. Ved å gå inn i et samarbeid med en av regionens mest spennende produsenttalenter, kan dette bli et stort løft for den sørnorske dokumentarfilmen.

Sven Foyn – gutten ingen hadde tro på

Den lite kjente historien om en av Norges viktigste gründere historisk sett – Sven Foyn. Tønsberg-mannen som, mot alle odds, skapte et 100-årig industrieventyr. En epoke som mange i dag mener vi bør skamme oss over.

Regissør og produsent Erik Jackobsen har gjennom flere år laget sterkt, lokalt forankret dokumentarfilmer om ulike, mindre kjente historiske hendelser fra Vestfold-traktene. I Sven Foyn – gutten ingen hadde tro på, dykkes det atter en gang ned i et lite kjent gründereventyr, der Jacobsen skal sikre opptak og intervjuer med viktige kilder. Vinklingen skal være personlig og målet er å hente frem hendelser i Sven Foyns liv som gjorde at han i aller høyeste grad kom til å forme det moderne Norge.

Sørnorsk Filmsenter AS

Kongensgate 6
N-4610 Kristiansand
post@sornorskfilm.no
+47 918 08 221

Våpenskjold

Levert av Egde