Sjanger: Dokumentar

BOKEN SOM REDDET NORGE

Snorre Sturlason skreiv historien om den første norske regentrekken, kampen om kongetronen – og derigjennom; historien om tilblivelsen av nasjonen Norge. Han ble drept, på ordre fra den norske kongen. Og siden ble det stille i flere hundreår i landet som ikke lenger var en nasjon, men underlagt svenske og danske kongeriker. Landet som mistet sitt eget språk, og sin bevissthet om sin egen historie.

Mandal Wheelers

Basketball er en populær, verdensomspennende og spektakulær idrett med høyt tempo og stødig ballkontroll. Det er eksplosivitet, smidighet og styrke i tett symbiose. Men hva skjer når spillet flyttes over til to hjul og spilleren er lenket til en rullestol? Mandal Wheelers har bestemt seg for at fysikk og rullestol ikke skal være en hindring i livet eller på veien mot å nå en drøm. Drømmen om å spille basketball.

Fjellets frivillige

Dette er historien om en gruppe usynlige helter. Vanlige mennesker fra en liten norsk fjellbygd som helt frivillig rykker ut, under alle slags forhold og i all slags vær, for å lete etter mennesker som er forsvunnet i villmarken. Lederen for gruppen, Arvid Tjørhom, har vært involvert i søk- og redningsaksjoner mange ganger, men det hjelper lite når telefonen ringer, for han vet aldri hva som vil møte ham der ute. Og verken Arvid eller de han tar med seg er profesjonelle, de er bare venner, naboer, vanlige mennesker med jobb og familie. For Arvid er fjellet som en gammel, nær venn, men han vet at det er en venn med temperament.

Ambulansebarnet

Var det ikke litt merkelig? De andre babyene løftet jo hodene sine. De rullet rundt på gulvet. Snart reiste de seg opp på alle fire, og til slutt krabbet de. Filip lå fortsatt på ryggen og kikket i taket. 

Nå er han blitt 3,5 år. Foreldrene har forsonet seg med at Filip er syk. De lever i uforutsigbarhet, men fokuserer på de gode stundene. Mens de forbereder seg til jul får de beskjeden de har fryktet så lenge: Dette blir trolig den siste høytiden de får feire sammen med gutten sin. 

Ambulansebarnet er en historie om det brutale i å miste et barn, men også en sterk fortelling om livsglede. 

HÅP

Dokumentaren «Håp» forteller en usminket historie om filmskaper og sauebonde Svein Rune Skilnand. I 11 år har han levd med en hjerte og karsykdom som blir gradvis verre. Da pandemien slo inn i mars 2020 stod han i kø for å komme inn på sykehuset.

Viruset ville det annerledes. Men oppi det hele beholdt han håpet.

FOLKET SOM FORSVANT

Dette er historien om et folk som gjennom tohundre år insisterte på å leve i frihet langs kysten i sine båter, men som ble utsatt for forakt av samfunnet og en ekstrem forfølgelse av kirke, misjon og stat. De gikk under mange navn, «fant», «splint», «fuss», «fark» , «skøyer», – selv titulerte de seg stolt som «reisende». Det handler om tvangssterilisering, arbeidsleire, om barn som skilles fra foreldre. Men det handler også om et folk med eget språk og musikk, og om frihet og stolthet.

Morfar

Noah og Felix er som gutter flest. De spiller fotball, henger med venner og spiller playstation. Guttene tilbringer også mye tid med morfar som alltid har tid til å leke. En dag får guttene en trist beskjed. Morfar har fått en dødelig sykdom.

Over flere år følger vi guttene gjennom oppturer og nedturer sammen med morfar. Selv når morfar til slutt mister evnen til å snakke og blir helt lam og sengeliggende, er de fortsatt bestevenner.

Kunstnere fra Kristiansand

En nettbasert multiplattform serie med filmportretter av skulptur og billedkunstnere tilknyttet regionen.

TIL STEDE

Musikkdokumentarfilmen «Til Stede» er et visuelt dikt for å meditere på naturen, kreativitet og identitet, skapt for å vekke inspirasjon og debatt. Filmen tar utgangspunkt i temaet folkemusikk og setter gamle hardingfeletradisjoner fra Telemark i nytt perspektiv, for å stille overordnete spørsmål om hvordan å være menneske i dag. Det handler om behovet for å være i kontakt med naturen, om trangen til å skape noe eget og utrykke seg selv, om ønsket om felleskap og om det å føle seg i live.

ÆNDAL

Ændal er en dokumentarfilm som vil fokusere på det gamle navnet til byen, Ændal som har blitt til Arendal nå. Filmen skal følge noen som har spesiell interesse og engasjement og vil kjempe for at det gamle navnet tas tilbake.

Hele manusen vil bruke den ekta ændalsdialkta. «Mi hører at di e ekte ændalsfolk. så mi vett at di kommå fra Ændal, men plutselig skriver di Arendal.. Åffer ikkje med Æ,som viser identiteten å en stolt historie… «Ændal e den beste plassen i heile væden, natølivis!».

Sørnorsk Filmsenter AS

Kongensgate 6
N-4610 Kristiansand
post@sornorskfilm.no
+47 918 08 221

Våpenskjold

Levert av Egde