Grenseløs Musikk

Vi kommer til Kongshavn sjøveien – en vakker sørlandsperle rett utenfor Kristiansand. Det var hit Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch flyttet for ni år siden, et oppussingsprosjekt hvor fingerferdighetene de første årene ble brukt mer på hammer og spiker enn på vare felestrenger og tangenter.

Ut av sagflis og høvelspon vokste Kongshavn studio, et av landets mest avanserte og idyllisk beliggende lydstudio.
Det er her vi skal følge Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch gjennom innspillingen av albumet «Khoom Loy» – verdensmusikk som spenner fra Setesdal til Nepal. Hvor hardingfele gjerne blandes med bambusfløyte, nepalesisk harmonium og strykere fra Kristiansand Symfoniorkester. En musikalsk dristighet som vokste fram i hvert sitt tonale hjørne på åttitallet; Annbjørg Lien i den tradisjonelle folkemusikken, med læremestere som Hauk Buen og Sigmund Eikås, og som fortsatte med Bukkene Bruse – Bjørn Ole Rasch med synthesizer, Orbina, Sissel Kyrkjebø og Secret Garden. Det var disse to musikkformene som fant hverandre under OL på Lillehammer, og som noen år senere førte til albumet «Baba Yaga,» et grensesprengende heksebrygg, som bl.a. VG’s musikkanmelder kalte den.

På «Khoom Loy» blandes disse elementene med vare tekster av Jacob Sande og André Bjerke, hvor stemmen til Annbjørg bærer like vakkert som tonene fra hardingfela og nyckelharpa hennes.

I programmet treffer vi også Elisabeth Andreassen, Rolf Løvland, Kirsten Bråten Berg, Andy Irvine og Sondre Bratland.

Albumet Komly er plukket ut til nominasjonsprosessen til GRAMMY i USA som eneste norske album i sin sjanger.

Sørnorsk Filmsenter AS

Kongensgate 6
N-4610 Kristiansand
post@sornorskfilm.no
+47 918 08 221

Våpenskjold

Levert av Egde