Grenseløs Musikk

TV-Dokumentar 58 min.

Vi kommer til Kongshavn sjøveien – en vakker sørlandsperle rett utenfor Kristiansand. Det var hit Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch flyttet for ni år siden, et oppussingsprosjekt hvor fingerferdighetene de første årene ble brukt mer på hammer og spiker enn på vare felestrenger og tangenter.

Ut av sagflis og høvelspon vokste Kongshavn studio, et av landets mest avanserte og idyllisk beliggende lydstudio.
Det er her vi skal følge Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch gjennom innspillingen av albumet «Khoom Loy» – verdensmusikk som spenner fra Setesdal til Nepal. Hvor hardingfele gjerne blandes med bambusfløyte, nepalesisk harmonium og strykere fra Kristiansand Symfoniorkester. En musikalsk dristighet som vokste fram i hvert sitt tonale hjørne på åttitallet; Annbjørg Lien i den tradisjonelle folkemusikken, med læremestere som Hauk Buen og Sigmund Eikås, og som fortsatte med Bukkene Bruse – Bjørn Ole Rasch med synthesizer, Orbina, Sissel Kyrkjebø og Secret Garden. Det var disse to musikkformene som fant hverandre under OL på Lillehammer, og som noen år senere førte til albumet «Baba Yaga,» et grensesprengende heksebrygg, som bl.a. VG’s musikkanmelder kalte den.

På «Khoom Loy» blandes disse elementene med vare tekster av Jacob Sande og André Bjerke, hvor stemmen til Annbjørg bærer like vakkert som tonene fra hardingfela og nyckelharpa hennes.

I programmet treffer vi også Elisabeth Andreassen, Rolf Løvland, Kirsten Bråten Berg, Andy Irvine og Sondre Bratland.

Albumet Komly er plukket ut til nominasjonsprosessen til GRAMMY i USA som eneste norske album i sin sjanger.

Produsent: Sanden Media/Livar Høland
Regi: Einar Kleveland/Terje Børjesso

Premiere 10.12.2012 på NRK 2. Reprise 12.12. samt 18.12.2012

Set af 90 000.